Am implinit un an!

With
Comentariile sunt închise pentru Am implinit un an!

Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei reuneşte un grup de voluntari angajaţi în documentarea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului construit, a patrimoniului cultural, spiritual si intelectual din Timisoara si Banat. Mulţi dintre bănăţeni se mândresc cu Timişoara, puţini sunt cei care cunosc istoricul clădirilor din capitala Banatului, puţini sunt cei care cunosc cu adevărat istoria reală a Timişoarei, care din diferite motive a fost ascunsă nouă de regimul comunist.
Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei doreşte ca prin activitatea pe care o desfăşoară să prezinte publicului interesat, printr-o serie de articole şi filme documentare, istoria fiecărei clădiri de patrimoniu din Timişoara, istoria fiecărei personalităţi sau instituţii care prin activitatea desfăşurată a dus numele şi prestigiul oraşului în lume.

De multe ori, imobile de o importanţă majoră pentru urbea noastră au fost înstrăinate fără nici un fel de opoziţie din partea autorităţilor locale. Misiunea noastră este de a proteja patrimoniul istoric arhitectural al Timişoarei, ce cuprinde peste 14000 de cladiri, şi integrarea lui armonioasă în peisajul urban contemporan. Credem că dezvoltarea urbană a Timişoarei, trebuie, să includă conservarea şi restaurarea patrimoniului arhitectural. Din această cauză propunem: documentarea monumentelor istorice şi a ansamblurilor şi zonelor urbane cu valoare istorică arhitecturală, culturală şi ambientală; să împiedicăm demolări de imobile istorice, care au valoare ambientală, istorică şi culturală; stimularea participării civice la acţiunile de protecţie a patrimoniului; promovarea transparenţei decizionale a autorităţilor şi susţinerea dreptului cetăţenilor şi a comunităţilor locale de a fi consultate în legătură cu modificările din spaţiul urban.
Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei are statut juridic din 26 martie 2014. În această perioadă a realizat următoarele:

1. filmul documentar monografic CASTELUL HUNIADE

2. filmul documentar monografic FAMILIA ARENDT

3. filmul documentar monographic ION MARIN ALMĂJAN 

4. filmul pilot despre viaţa medicală a Timişoarei CLINICA 1 CHIRURGIE TIMIŞOARA

5. am depus cererea de clasare în regim de urgenţă a clădirii din Timişoara, strada Tigrului nr.7. Cererea a fost aprobată în data de 24 septembrie 2014, de către Comisia Regională a Monumentelor Istorice

6. am depus cererea de clasare în regim de urgenţă a clădirii de pe Bulevradul Loga, nr. 46, imobil în care funcţionează Centrul Cultural Francez. Cererea a fost aprobată în data de 15 ianuarie 2015 de către Comisia Regională a Monumentelor Istorice

7. am depus cerere de expropriere a casei Muhle, aflată în litigiu cu un clan de rromi

8. suntem într-un proiect în desfăşurare cu TVR 1 – realizarea filmului documentar
TIMIŞOARA – POVESTEA NESTIUTĂ

Activitatea Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei este reflectată şi în mass-media timişoreană, cât şi în pagina noastră web.

Câteva exemple:
http://www.pressalert.ro/tag/asociatia-culturala-salvati-patrimoniul-timisoarei/
http://www.tion.ro/asociatia-salvati-patrimoniul-timisoarei-acuza-primaria-ca-incalca-legea-monumentelor/1487195
http://adevarul.ro/continut/stiri/salvati-patrimoniul-timisoarei
http://www.ziare.com/stiri-timisoara/stiri-actualitate/asociatia-salvati-patrimoniul-timisoarei-cere-ministerului-culturii-exproprierea-casei-muhle-5375108