Contre pe valoarea istorica a cladirilor din cartierele istorice ale Timisoarei

With
Comentariile sunt închise pentru Contre pe valoarea istorica a cladirilor din cartierele istorice ale Timisoarei

Timişoara se poate laudă cu mai mult de 17000 (!) de clădiri ce îndeplinesc criteriile de monument istoric, după o estimare a Direcţiei de Cultură. Dar cele mai multe nu sunt cunoscute nici măcar de locatarii lor ce sa mai vorbim de simplii plimbăreți ce nici măcar nu le vad în graba zilnică.
Pentru o meritata scoatere din anonimatul ce le macină la fel de mult ca și factorii de mediu și proasta lor întreţinere, se încearcă o semnalizare a cladirilor. Nu doar clădirile disparate ci si ansamblurile de clădiri istorice din oras vor fi marcate.

predescu

O campanie de informare legată de cladirile istorice a început la Timisoara.

Direcţia de Cultura Timis vrea să aducă în atenţie aceste clădiri. Demersul se vrea si un semnal de alarmă legat de felul în care pot fi făcute reparaţiile sau modificările într-un astfel de imobil. E doar un prim  pas spre conştientizarea populatiei despre importanţa istoriei noastre locale.

„În primul rând, vrem ca proprietarii să stie că stau întru-o clădire protejată de lege si să îşi asume obligatiile pe care le au ca proprietari de cladire monument istoric. Se evită, în acest fel, ideea că putem face orice cu această cladire pentru că ea nu este protejată. Se încearcă evitarea de modificări care uneori sunt structurale. Fatadele se văd si modificările la fatade sunt din ce în ce mai rare, însă exista modificări interioare, de tâmplarie, pe care proprietarii le considera legitime, pentru că nu stiu că acea clădire face parte dintr-un ansamblu sau dintr-un sit monument istoric” 

a subliniat Sorin Predescu, directorul Directiei de Cultura Timis.

Clădirile monument istoric din Timisoara au fost căutate, găsite si înregistrate. O parte dintre ele au deja montate plăcute de semnalizare. În cadrul campanie pornite de Directia de Cultură Timis, în prima fază, vor mai fi montate 55 de plăcute de semnalizare. Acestea completează plăcile existente deja în centru. Se va insista în mod deosebit pe corpuri de clădiri ce reprezintă ansambluri unitare cu caracteristici de monument istoric.

„Clădirile sunt identificate, dar semnalizarea lor este cam neclară în lege. Autoritătile locale sunt obligate să semnalizeze monumentele individuale, însă semnalizarea clădirilor care apartin de ansambluri si situri nu e foarte clară, de aceea si-a asumat Direcţia de Cultura acest rol”,

a precizat directorul.

Primele 55 de table de semnalizare vor fi montate pe clădiri din cartierul Fabric. Se va începe de la băile Neptun până în piața Traian. După posibilități însă campania va continua cu alte sute iar în timp chiar mii de plăci informative.

Aceste plăci sunt de acelaşi tip cu cele din centru, dar probabil nu vor fi din materiale asa de nobile ca cele din alamă si poate nici personalizate cu toate datele fiecărei clădiri în parte. Primarul oraşului, întrebat despre iniţiativă nu a ştiut nimic în prima fază. Dar în masura în care-i va fi cerut concursul va ajuta cum poate. Însă a precizat ca ar trebui umblat la lege si diminuată mult ponderea clădirilor cu caracter istoric. Nu tot ce e vechi e automat monument istoric, asa că ar trebui declasificate multe edificii crede edilul urbei.