Se poate vedea cu ochiul liber, de către orice persoană interesată de soarta patrimoniului Timișoarei și a județului Timiș, cum sunt “măcinate” de timp sau abandonate cu bună știință palate și vile de o frumusțe arhitecturală răpitoare. În 29 de ani, nici o autoritate publică nu a avut o intervenție clară în protejarea unor astfel de clădiri, că la un program de salvare al patrimoniului cultural construit al orașului de pe Bega și al județului Timiș nici nu ne gândim, nici pentru prezent și nici pentru următorul “cincinal”, cu mici excepții, ce se pot număra pe degete, dintre care cea mai mediatizată a fost Fabrica de Ciorapi.
Dezastrele urbanistice produse în ultimele două decenii în Timișoara, incoerenţa restituirii proprietăţii după 1989, furturile de identitate pentru retrocedarea clădirilor, incompetenţa şi indolenţa din numeroase instituţii ale statului, precum şi miopia unei logici economice bazate pe profitul imediat, au condus la degradarea ultimelor rămăşite de mândrie locală şi tradiţie a Timișoarei și a Banatului.
Patrimoniul industrial al Timișoarei, una dintre cele mai mari resurse urbane ale oraşului, mărturie a evoluţiei orașului modern, continuă să dispară sub ochii nepăsători ai autorităţilor şi ai comunităţii. Ignorată de municipalitate şi vânată de investitorii imobiliari pentru valoarea terenului, soarta acestor clădiri cu o valoare istorică incontestabilă ajunge să depindă de hoţii de fier vechi și de cei nepăstuiți de soartă ce își găsesc adăpostul prin ruinele lor.
La acest moment, majoritatea vestigiilor industriale din Timișoara sunt abandonate, dar sunt și distruse voluntar de propietari din această cauză Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei atrage atenţia asupra faptului că reconversiile acestor clădiri nu ţin cont de valoarea lor culturală şi de cele mai multe ori, acest proces este echivalentul demolării lor. Iar cei care încearcă să facă ceva nu primesc nici un fel de ajutor, vezi Asociația MISC – Fabrica de Tigari din cartierul istoric Josefin.
Legislaţia ar trebui să fie mult mai dură şi să nu permită astfel de situaţii. Ar trebui ca orice monument distrus să nu poată decât să fie reconstruit. De asemenea, în România nu există legislaţie care să-i oblige pe proprietari să-şi întreţină monumentele istorice, iar în cazul celor care nu o fac, trebuie, să se recurgă la exproprieri prin declararea lor ca utilitate publică. Dar pentru asta avem nevoie de politicieni care să țină la indentitatea culturală a Timișoarei și a Banatului și să nu garanteze declasarea lor pentru a fi demolate așa cum s-a întâmplat cu Liceul de Arte (Izraelit)
Comentariile sunt închise pentru Identitatea Timișoarei călcată în picioare de autorități