Ioan Ivanovici – compozitorul valsului ”Valurile Dunării” este născut în cartierul timișorean Fabric

With
Comentariile sunt închise pentru Ioan Ivanovici – compozitorul valsului ”Valurile Dunării” este născut în cartierul timișorean Fabric

Nu Iosif, nu Ivan, nu Iovan ci Ioan Ivanovici este numele marelui compozitor român născut la Timișoara. Nu mai există nici un dubiu  în ceea ce privește locul de naștere al lui Ioan Ivanovici, cel care a compus valsul ”Valurile Dunării”. Ioan Ivanovici este născut în cartierul Fabric din Timișoara la 28 ianuarie 1845. A fost botezat în biserica ortodoxă din Fabric cu Hramul Sfântul Ilie. Numele părinților sunt: tata – Axinte și mama – Persida. Sperăm că am risipit pentru totdeauna ceața care s-a așternut peste locul nașterii marelui compozitor. Mulțumim pe această cale Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Timiș pentru sprijinul acordat în studierea Documentelor anului 1845!

Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Ilie din Fabric demolată în anul 1913. Această imagine se află și pe calendarul anului 2020 al Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei, la luna iulie.