La Oglinda MUMĂ, pentru biserică CIUMĂ, pentru URBANISM CANCER în cazul PUZ, Piata Bisericii nr. 7

With
Comentariile sunt închise pentru La Oglinda MUMĂ, pentru biserică CIUMĂ, pentru URBANISM CANCER în cazul PUZ, Piata Bisericii nr. 7

Asociatia Culturala Salvati Patrimoniul Timisoarei a solicitat  anularea documentatiei urbanistice pentru PUZ – Locuinte si Servicii, pentru amplasamentul Timisoara, Piata Bisericii nr. 7 pentru ca avem suspiciunea ca la baza acestei documentatii se afla interese in defavoarea timisorenilor. Pentru ca este vorba de mai mult decat un imobil oarecare, Biserica Ortodoxa din Piata Bisericii, chiar daca  nu se afla pe Lista Monumentelor Istorice, este un punct de reper pentru piata care ii poarta numele, Piata Bisericii si nu “Piata Oglinzilor”.

Biserica ortodoxa a cartierului Elisabetin a fost construita în anul 1784 pe locul unei biserici mai vechi din lemn, din anul 1727. La inceput era fara turn, doar pe acoperisul de deasupra altarului s-a asezat o cruce cu glob. Turnul i s-a adaugat in anul 1836. Cu o suta de ani mai tarziu, in anul 1894 s-a inceput zidirea actualei biserici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, dupa planul arhitectului Stefan Toth. Biserica are lungimea de 24,41 m si lațimea de 7,70 m. Turnul este construit in stil baroc. Pictura murala a fost executata de prof. Iulian Toader din Arad, iar sculptura si tamplaria de Traian Novac. Ultima renovare a fost in anul în 1989. Comunistii au acordat mai multa atentie acestui asezamant de cult crestin-ortodox decat actuala conducere a Directiei de Urbanism a Municipiului Timisoarei.

Membrii Asociatiei Culturale Salvati patrimonial Timisoarei suntem convinsi ca Directia de  Urbanism a Municipiului Timisoara in frunte cu domnul Arhitect-Sef isi desfasuara activitatea  intr-un desert spiritual, altfel nu ne explicam  cum pot fi avizate astfel de Planuuri Urbanistice cum este cel de la amplasamanetul din Piata Bisericii nr. 7. Nu ne explicam cum sunt inaintate spre avizare doar dorintele beneficiarilor. Sa intelegem ca  viitorul Urbanistic al Timisoarei se judeca prin mintea investitorilor sau prin banii lor?! Nu gasim in acest proiect simtul rafinat al nobilei tagme a arhitectilor. Sa conteze atat de mult banii?! In cazul in care doar investitorii conteaza ar fi cazul sa paraseasca  institutia publica numita Primaria Timisoara si sa fie angajatii acestor beneficiari, lasati urbanismul Timisoarei celor care sunt capabili! Nu credem ca arhitectul care a proiectat aceast mastodont din punctul nostru de vedere si-a pierdut simtul estetic si urbansitic invatat in scoala , suntem convinsi ca exista in fiinta sa, altfel nu ar fi ales sa fie architect. Unde este spiritul zonei in acest plan?! Refuzam sa credem ca acest proiect si acest Plan Urbanistic Zonal pentru  Piata Bisericii al viitorului imobil de la nr. 7 este rodul creatiei unui architect. Simtul Urbanistic nu exista! Nu exista nici la Arhitectul-Sef?! Domnule Arhitect-Sef unde e substanta frumosului invatata in facultatea de arhitectura ce domina Timisoara?

Domnule Arhitetct-Sef, domnilor si doamnelor angajati ai Directiei de Urbanism al Municipiului Timisoara intelegem ca doriti sa promovati arhitetcura de consum, dar insistam, sa nu permiteti astfel de mastodonti in zonele istorice ale Timisoarei asa cum este cel propus PUZ  Piata Bisericii nr 7. Nu lasati lacomia sa domine arhitectura si urbanismul Timisoarei. In cazul de fata, amplasamentul Piata Bisericii nr. 7,  utilitatea acestei constructii nu creeaza forma cladirii pentru ca exista un Regulament Local de Urbanism, pentru ca exista legi pe care aveti obligatia sa le respectati si sa le aplicati nu in defavoarea cetatenilor ci in favoarea lor.

Drept urmare, consideram ca va fost teama de reactia celor peste  9000 de timisoreni, credinciosi alocati acestei parohii pentru care Biserica din Piata care ii poarta numele este nu doar un reper urbanistic, ci si un reper spiritual. Din acest motiv am depus un memoriu insotit de liste de semnaturi de la timisorenii care au fost sfidati de angajatii Directiei de Urbanism a Muncipiului Timisoara in frunte cu arhitectul sef, nerespecatnd toate etapele de informare si consultare a publicului pentru elaborarea Planului de Urbanism – locuinte si servicii, din rea vointa, altfel nu pricepem de ce, pentru ca Regulamentul de informare al publicului pentru elaborarea planurilor urbanistice este clar, ati incalcat flagrant articolul 48 al acestui regulament care spune fara nici un fel de interpretare ca trebuie sa fie amplasat un panou de informare la terenul supus Planului Urbanistic Zonal pe toata durata elaborarii Planului Urbanistic. Panoul ne informare trebuie sa ramana la parcela pana la elaborarea urmatoarei etape. Acest panou figureaza doar in documentele angajatului care a intocmit dosarul de informare a publicului pentru acest Plan urbanistic Zonal.

Noua constructie cu patru etaje va obtura defintiv Biserica istorica care a dat numele pietei. 

Solicitarea noastra de anulare a documentatiei pentru Planul Urbanistic Zonal, amplasamentul Timisoara, Piata Bisericii nr. 7 se bazeaza pe Legea 52, Art. 2, Litera a), Art. 3, Litera b), Litera c), Litera e), Litera f) si a Regulamentului de informare si consultare a publicului in elaborarea planurilor urbanistice Art. 14, Litera c), Art. 19, Documentatiile de urbanism care se aproba fara respectarea tuturor etapelor de informare si consultare prevazute in prezentul regulament pentru fiecare tip de documentatie de urbanism (PUG,PUZ,PUD), sunt nule de drept. Art. 48. La depunerea documentatiei pentru Avizul Prealabil de Oportunitate initiatorul documentatiei va anexa dovada amplasarii pe proprietate a panoului model Anexa 1 completat, prin fotografii datate. Panoul va ramane pe parcela pana la declansarea etapei urmatoare, Art. 52. La recomandarea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, pentru documentatiile care pot avea un impact major asupra comunitatii, Institutia Arhitectului Sef din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Timisoara poate organiza consultari cu Ordinul Arhitectilor din Romania, Registrul Urbanistilor din Romania si Comisia de Urbanism din cadrul CLMT inainte de emiterea Avizului Prealabil de Oportunitate,  sa anulati documentatiile de urbanism pentru Plan Urbanistic Zonal – Locuinte si Servicii, pentru amplasamentul Timisoara, Piata Bisericii nr. 7.

Solicitarea noastra de anulare a documenatiei urbanistice se bazeaza si pe Regulamentului Local de Urbanism al Municipiului Timisoara, Capitolul 9, Subcapitolul Inaltimea Constructiilor, Art. 9.14, Stabilirea inaltimii constructiilor se face pe baza analizei situatiilor distincte in corelare cu ceilalti parametrii care definesc conditiile de construibilitate a terenurilor pe care se vor amplasa si anume:

– protejarea si punerea in valoarea mediului natural si construit existent;

– respectarea regulilor de compozitie arhitectural urbanistice a zonei; 

– asigurarea compatibilitatii functionale a constructiilor dominante a zonei.

Art. 9.15 Aspectul general este determinat de conformarea constructiilor, volumetrie si compozitie urbană. Autorizarea executării constructiilor este permisa in conditiile respectarii art. 32 R.G.U , aliniatul (2) Autorizarea executarii constructiilor, care, prin conformare, volumetrie si aspect exterior, intra in contradictie cu aspectul general al zonei si depreciază valorile general acceptate ale urbanismului si arhitecturii, este interzisă.