Liceul de Arta a picat examenul la arhitectura si urbanism

With
Comentariile sunt închise pentru Liceul de Arta a picat examenul la arhitectura si urbanism

S-a lansat pe „repede-inainte” ultimul capitol al existentei a doua cladiri din Timisoara – Fostul Liceu de Arta si Inspectoratul Scolar Timis. Doi dintre cei mai importanti arhitecti ai Timisoarei Vlad Gaivoronschi (presedinte al Ordinului Arhitectilor de Romania , Filiala Teritoriala Timis) si Ioan Andreescu (Decan al Facultatii de Arhitectura si Urbanism al Universitatii Politehnica Timisoara) au propus o intentie de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru CONSTRUIRE CLADIRE CU FUNCTIUNI MIXTE: LOCUIRE COLECTIVA, ACTIVITATI ADMINISTRATIVE, DE ADMINISTRARE A AFACERILOR, FINANCIAR-BANCARE, COMERCIALE (TERTIARE), CULTURALE, DE TURISM, PARCAJ COLECTIV PUBLIC SI PRIVAT, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 2, Bulevardul C. D. Loga nr. 3. De fapt cei doi grei ai arhitecturii timisorene propun in trei variante tot atatea moduri de demolare a acestor cladiri spulberandu-i pe cei care au gandit si construit aceste lacasuri de invatamant :

„Clădirile Liceului Israelit (Liceul de Arta) şi Internatul (Inspectoratul Scolar Timis) sunt modeste din punct de vedere al vechimii, reprezentativităţii clădirilor, tradiţiei unităţii de învăţămant, importanţei plasticii arhitecturale şi îndeosebi a semnificaţiei de reper urban” si mai incearca sa ne convinga ca din punct de vedere urbanistic cladirea Liceului nu se incadreaza in regimul specific al cladirlor similare din epoca si ca ceea ce au gandit ei se incadreaza perfect in specificul zonei, adica asta:

liceul de arte

un monobloc masiv incarcat cu beton, otel si sticla de cinci etaje finalizat in partea dinspre Primarie cu un Bloc de zece etaje, care va concura cu Catedrala Mitropolitana care „si asa este construita intr-un stil nespecific zonei”.

Asociatia Culturala Salvati Patrimoniul Timisoarei a solicitat Primariei Timisoara sa organizeze

                              dezbatere publica

din urmatoarele motive: acest imobil are  o deosebita valoare si semnificatie pentru istoria artelor plastice, pentru istoria învatamantului, pentru istoria Comunitatii Evreiesti din Timisoara, importanta deosebita a zonei in discutie din punct de vedere, arhitectural, urbanistic, cultural si istoric;  impactul deosebit pe termen lung pe care il poate avea elaborarea PUZ-ului aflat acum în etapa premergatoare a studiului de oportunitate asupra dezvoltarii ulterioare a zonei centrale a municipiului Timisoara, lipsa unui anunt public de pe site-ul Primariei Timisoara cu privire la actualizarea acestei sectiuni; incoerenta unor date din actele prezentate public in documentatie; argumentatia care face referire la documente pe care Primaria Timisoara nu le-a facut publice; potentialul conflict de interese dintre initiatorii documetatie si Primaria Timisoara, domnul Vlad Gaivoronschi este presedinte al OAR Timis. Mentionam ca Ordinul Arhitectilor Timisoara este consultant al Primariei Municipiului Timisoara.