Ion Popovici Bănățeanu s-a născut în anul 1869, într-o familie de opincari din Lugoj. Școala primară și patru clase gimnaziale le-a făcut în orașul natal, după care a fost eliminat fiindcă a organizat cu alți colegi o societate de lectură românească. Și-a continuat studiile la Brașov și Beiuș. În toamna anului 1889, era înscris la Seminarul Teologic din Caransebeș. Înainte de absolvire este eliminat și de acolo, pentru că încălcase morala seminaristică. A luat drumul pribegiei spre București, lipsit de mijloacele materiale se angajează contabil la ”Liga pentru unitatea culturală a românilor”.
În anul 1892 îl cunoaște pe Titu Maiorescu. La invitația acestuia, Ion Popovici Bănățeanu a citit în ianuarie 1893, în cadrul cercului de la ”Convorbiri” nuvela ”În lume”. ”… de la început ne-a încântat cumpătarea, liniștea intensive a stilului, plastic descriere a amănuntelor și acea limbă adevărat românească, plină de miere, care mai ales pentru cei deprinși și cu alte limbi îi trezește ca din vis și le dă impresia unei vieți sufletești de cea mai mare adâncimea simțirii”, spunea Titu Maiorescu.
Opera lui Ion Popovici Bănățeanu se compune din poezii, nuvele, basme versificate, traduceri și o piesă de teatru, toate împrăștiate în coloanele ziarului ”Tribuna”(1888-1890) din Sibiu, ”Convorbiri literare” (1893). Nuvela ”În lume” a fost tradusă în în limba engleză și publicată într-o lucrare colectivă sub titlul ”Aut in the World”… New York, 1921.
La 29 august 1893, Ion Popovici Bănățeanu, ”omul îmbrăcat în haine de om sărac, statură mijlocie, slab la față și blond, ochii albaștrii strălucitori, dar de o nespusă blândețe”, cum l-a descris Titu Maiorescu, a murit, plâns de lugojeni.
Comentariile sunt închise pentru Medalion de 9 Martie, Ion Popovici Bănățeanu