Omitere sau nepasare

With
Comentariile sunt închise pentru Omitere sau nepasare

Detalii pierdute la acoperisul catedralei Millenium si al Palatului Hilt & Vogel

Biserica Millennium din cartierul Fabric, cel mai mare lăcaş de cult romano-catolic şi una dintre cele mai importante clădiri din Timişoara, din punct de vedere istoric şi arhitectural, a fost construită în stil neoromanic  între 1896 şi 1901 după planurile arhitectului Ludwig von Ybl.

Din păcate la recenta refacere a acoperişului  acesteia nu s-a ţinut cont de decoraţiunile iniţiale ale învelitorii din ţiglă. Pe lângă tonalitatea nepotrivită a ţiglei s-au omis total motivele florale albe de-a lungul  coamei şi zig-zag-ul de factură gotică, închis la culoare, ce se întindea paralel sub acestea şi care se mai remarca doar cu greu datorită trecerii timpului şi a nepăsări.

millenium_2

Dacă ne uităm la acoperişul Bisericii Mátyás din Budapesta vom remarca aceleaşi motive: cele florale de-a lungul coamei, unele geometrice dedesubt, aici însă mult mai abundente şi lucarnele similare celor de pe Biserica Millennium. Acoperişul provine din aceeaşi perioadă, fiind apoi reconstruit cu minuţiozitate cu ţigle de la vestita manufactură Zsolnay după ce fusese distrus in cel de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce în alte ţări din Europa de Est, monumentele sunt restaurate cu atenţie pentru detaliu, la noi se preferă simplificarea treptată a acestora.

budapesta

Nici palatele din Piaţa Victoriei nu sunt tratate corespunzător. Dacă învelitoarea din ţiglă a acoperişului Palatului Hilt & Vogel fost refăcută cum scrie la carte, lucarna din tablă a fost aşezată înapoi într-o stare deplorabilă, uşor cârpită, iar două din cele trei ornamente din tablă din vârful acoperişului au fost înlăturate de tot, după ce cu ceva timp în urmă fuseseră înlocuite unele din puţinele burlane tipice pentru clădirile din Piaţa Victoriei încă păstrate cu unele simple.

operei

operei1