Peisagiştii bat la Poarta Aparenţelor

With
Comentariile sunt închise pentru Peisagiştii bat la Poarta Aparenţelor

În 5 noiembrie, reprezentanţii Primăriei Timişoara lansau un sondaj de opinie pe site-ul Primăriei Timişoara prin care îi întrebau pe timişoreni cum să amenajeze Parcul Central, care va intra, cel mai probabil anul viitor, în renovare. Oamenii aveau la dispoziţie două opţiuni, fie alegeau gradina vieneză ca la Schonbrunn, fie grădină englezească, după exemplul Buckingham.
În urma votului , aproximativ 2000 de timişoreni şi-au exprimat opinia din care peste 1100 de votanţi au ales gradina vieneză dar acest număr reprezintă doar 0,3% din populaţia oraşului.

De la momentul supunerii la vot, o echipă de studenţi din cadrul specializării de Peisagistică a Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Regele Mihai I din Timişoara, au început să lucreze la o nouă propunere de amenajare a Parcului Central ca răspuns la variantele propuse de primăria Timişoara care în opinia studenţilor este un exemplu de neurmat. În data de … … proiectul a fost înregistrat la primarie ca după încă o săptămână, echipa să fie invitată în biroul directorului de mediu Adrian Bere împreună cu inginerii care au propus cele două grădini în stil vienez respectiv londonez, pentru a discuta pe marginea proiectului prezentat.
„În momentul de faţă Parcul Central este atractiv doar pentru pasionatii de sah graţie meselor de şah montate acolo, dar atât. Ca cetăţeni ai oraşului nu suntem deloc stimulaţi să intrăm în acel spaţiu. Aleile sunt deteriorate, mobilierul este neîntreţinut şi în unele locuri nefuncţional, vegetaţia nu este toaletată iar fosta bază sportivă nu inspiră sub nicio formă siguranţă. Ca viitori ingineri peisagişti nu putem rămâne indiferenţi la această problemă drept pentru care am venit cu o propunere de amenajare prin care dorim să revitalizam Parcul Scudier” a declarat un membru din echipa de lucru a proiectului formată din două studente (Daliana Sîrbu, Bianca Mititelu), un masterand (Alexandru Almăjan) şi un asistent drd. univ. (Marius Silivăşan).
În propunerea făcută, sudentii au ales să intervină în special în ceea ce priveşte creşterea siguranţei în utilizarea spaţiului şi anume: dezvoltarea unui sistem de iluminat care să cuprindă toate tipologiile de spaţii, precum şi implementarea unei signalistici pentru o orientare mai bună în spaţiu. De asemenea ei au propus şi extinderea şi reabilitarea spaţiilor verzi şi de socializare prin:
– revitalizarea spaţiilor ce în prezent constituie interes scăzut pentru public;
– programe de întreţinere,plantare şi cosmetizare a fondului vegetal;
– utilizarea unui mobilier ecologic,modern şi uşor de întreţinut;
– dezvoltarea unor spaţii specializate pentru diferite categorii de vârstă;
– organizarea de evenimente şi expoziţii ce au ca scop integrarea şi coeziunea socială.
Totodată, studenţii consideră că imaginea arhitecturală a spaţiului trebuie ameliorată in primul rând prin programe de cosmetizare a monumentelor şi de asemenea atractivitatea pentru diferitele categorii trebuie stimulată prin organizarea de evenimente culturale şi de ce nu prin dezvoltarea unor partere comerciale.

Echipa profesioniştilor în devenire a intervenit în amenajarea parcului dupa cum urmează:
ALEEA PERSONALITĂŢILOR:
– reamenajată cu specii floricole şi dendrologice valoroase astfel încât să pună în evidenţă şi valoarea culturală a fiecărei statuete în parte.

ALEEA PRINCIPALĂ:
– bazinele de apă au primit un aspect conceptual de torţă care face aluzie directă la monumentul eroilor.

ALEEA BICICLIŞTILOR:
– având în vedere infrastuctura proastă pentru biciclişti, noua amenajare propune şi crearea unei piste în acest sens care străbate cu uşurinţă parcul pe axele V-S respectiv N-E.
ALEEA DE ŞAH:
–  destinată în general bătrânilor aceasta a fost regândita pe un spaţiu lărgit pentru a facilita o mai bună desfăşurare a jocurilor de şah şi socializarea persoanelor din zona respectivă;
– dotată cu mese de şah şi scaune ce corespund cerinţelor ergonomice ale jucătorilor (în special bătrâni);
– de asemenea a fost prevăzută şi cu table de şah marcate la nivelui solului şi piese de şah mărite.

SCENA VORBITORULUI LIBER:
– dedicată celor ce vor să-şi expună public opiniile personale dintr-un anumit domeniu.

SCENA DIVERSITĂŢII CULTURALE:
– organizarea de evenimente culturale,artistice,muzicale cât şi expoziţii ce au ca scop integrarea şi coeziunea socială.

ZONA SKATE – PARKOUR – TRIAL ŞI DIRT BIKE:
– îmbunătăţirea calităţii vieţii sportive a tineretului prin accesul la echipamente de ultimă tehnologie şi practicarea sporturilor în condiţii de siguranţă.
Skate park:
–    îmbinarea lemnului cu fierul şi betonul crează o relaţie specifică practicării acestui sport;
– conţine: rampe, bare de metal, balustrade, boluri precum şi alte obiecte specifice acestui sport.
Parkour:
– traseu format din ziduri de beton,garduri şi obstacole;
Trial şi dirt bike:
– movile de pământ,rampe, paleţi şi alte obstacole specifice.

În cadrul skate parcului mai intră două centre de interes naţional cât şi internaţional numite:
POARTA APARENŢELOR şi BUZUNARUL GÂNDURILOR fiecare cu câte o poveste aparte.

Poarta aparenţelor:
– trecerea prin poartă face referire la persoane ce se regăsesc pe un anumit tip de intrare: slabi,graşi,acobaţi,copii,animale,îndrăgostiţi, etc.
Buzunarul gândurilor:
– o invitaţie la un schimb de gânduri ce pot fi ataşate în scris în zona special amenajată.

BAZA SPORTIVĂ:
– două terenuri de baschet, amenajarea unor spaţii de promenadă în interiorul fostelor bazine de înot,construirea unei sere pentru depozitarea plantelor sensibile pe timpul iernii,
ridicarea unei terase în vederea comercializării băuturilor răcoritoare,alimente şi cafea, aparate de fitness, montarea unei roţi cu o înălţime de 30m şi cu o capacitate de aprox. 20 de locuri, construcţie ce poate deschide turiştilor un important punct de belvedere asupra oraşului.
„ Cu toate că am fost deja la Primăria Timisoara să ne prezentăm proiectul suntem oarecum sceptici în ceea ce priveşte implementarea propunerii noastre. Totuşi sperăm ca autorităţiile să ţină cont şi de ideile noastre şi totodată să ne implice în actualul proiect. Dorim de asemenea să aflăm şi opinia publicului larg vis-a-vis de propunerea făcută de noi. Chiar dacă suntem siguri că nu am fost ascultați, noi ne exprimăm dorința de a colabora cu autoritățiile în speranța că pe viitor nu se vor mai lua decizii importante pentru imaginea orașului fără  consultarea în prealabil a unor specialiști în peisagistică„ -a mai adăugat echipa tinerilor peisagişti.