Vandalismul, noul trend impus de Consiliul Local și Primăria Timișoarei

With
Comentariile sunt închise pentru Vandalismul, noul trend impus de Consiliul Local și Primăria Timișoarei

Termenul de vandalism vine de la membrii unei hoarde germanice, cunoscuți sub numele de vandali. Vandalii s-au așezat pentru o perioadă în zonele Banat şi Crişana. Ei au ocupat această zonă după retragerea romană, susține istoricul bizantin Iordanes, care a trăit pe vremea împăratul Constantin cel Mare. Vandalii vor părăsi teritoriul Daciei în anul 336, când vor porni spre vestul Europei, ajung în peninsula Italică unde fac nenorociri devastând Roma și tot ce le-a ieșit în cale, unde şi-au câştigat faima prin distrugerile masive pe care le-au făcut, mai ales prin distrugerea clădirilor, clătinând serios atotputernicul  Imperiu Roman.
Termenul de vandalism așa cum îl cunoaștem, astăzi, a apărut în anul 1793, menționat de Henri Gregoire, episcopul constituțional al orașului Blois (Franța), care a folosit cuvântul într-un raport pentru a desemna atitudinea distructivă a unei părți a armatei republicane, ca urmare a Revoluției Franceze.
Vandalul este cel ce urăște civilizația și distruge monumentele artelor. În zilele noastre, există un tip de vandalism cauzat de timp, dar și un vandalism cauzat de sărăcie și de ignoranță.  De exemplu, ceea ce se întâmplă în Timișoara – un oraș administrat de un Consiliu Local și de un primar care nu are capacitatea , fie din ignoranță, fie din prostie de a menține monumentele și siturile istorice așa cum se cuvine, sacrficându-le în numele unei dezvoltări în forță… cu efecte devastatoare asupra Patrimoniului Cultural Construit al Timișoarei. Dacă patrimoniul cultural este considerat „patrimoniu identitar”, atunci actele de vandalism pot fi considerate „crime împotriva umanității”. În concluzie, Primăria Timișoara din iresponsabilitate face o ”crimă împotriva propriului oraș”…
Pe lângă abandonarea clădirilor din zonele protejate ale Timișoarei, se adaugă și nesupunurea la decizia unui organ de control în cazul șantierului de modificare a troturarelor din zona centrală: Legea 50 , Articolul 24. Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele: b) continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente, potrivit legii.(Directia de Cultura Timis in acest caz este organ de control)