Vila Kimmel din Timişoara – Bulevardul C.D. Loga, nr. 46, construită între anii 1911-1914 de un magnat local pe nume Ignaz Sandor Kimmel şi gandită de arhitectul Josef Kremer junior. Familia Kimmel patrona o fabrică de alcool. Primul Kimmel de notorietate era semnalat ca învăţător la Şcoala „Poporală” din Fabric, în 1784.
Ulterior Kimmelii ajung faimoşi în Timişoara mai ales datorită cognacului produs, care a a cucerit Viena la inceputul secolului trecut.
În legea 119 din iunie 1948 cunoscută ca legea naţionalizării, vila se regaseşte pe lista la anexa nr. 20 şi intră în patrimoniul judeţului Timiş. “Noii proprietari” dezmembrează o parte din grădină pentru a ridica Vila International de astăzi. Pentru scurt timp in aceasta clădire a funcţionat şi Muzeul de Artă. Cultura a pierdut în favoarea intereselor de partid.
Nici astăzi în opulenţa clădire de pe C.D. Loga nu domneşte liniştea. Deşi este una dintre cele mai elegante şi frumoase imobile de pe fostul Bulevard Lenin, nu beneficiază de protecţie din partea municipalităţii. Trist este că asupra proprietarilor de drept ai Vilei Kimmel este un continuu asediu. Sperăm ca ei să reziste, să reziste. După cum se ştie, clădirile de pe C.D.Loga sunt luate la ochi de persoane cu mare influenţă la administraţia Timişoarei. Probabil din această cauză, clădirea nu intră ca entitate separată în Patrimoniul Timişoarei ca Monument Istoric (restricţii, costrui mult mai mari). Refuzăm să credem că vreo “influenţă” ar putea face vreun rău acestei vile. In cele ce urmează vă prezentăm imobilele de pe C.D. Loga protejate de cei de la Patrimoniu ca Monumente Istorice: TM-II-m-B-06144 Şcoala Superioară de Comerţ, azi Primăria municipiul TIMIŞOARA Bd. C.D. Loga, Municipiului Timişoara, an 1914; TM-II-m-B-06145 Biserica de lemn “Sf. Dimitrie” municipiul TIMIŞOARA Bd. C.D. Loga 7 an.1774; TM-II-m-B-06146 Liceul C.D. Loga, azi Colegiul C. D. Loga municipiul TIMIŞOARA Bd. C.D Loga. 37 an.1902 – 1903; TM-II-m-B-06147 Vilă municipiul TIMIŞOARA Bd C.D Loga. 44 1911 – 1912; TM-II-m-B-06148 Şcoala de fete, azi Liceul Carmen Sylva municipiul TIMIŞOARA Bd. C.D.Loga 45 an.1903 – 1904.
Vila Kimmel vedere dinspre stradă (începutul sec. XX)
Vila Kimmel vedere dinspre grădină (începutul sec. XX)
Nu înţelegem de ce Vila Kimmel nu este declarată Monument istoric. Monumentele istorice sunt bunuri imobile, construcţii şi terenuri situate pe teritoriul României (sau în afara graniţelor, proprietăţi ale statului român), semnificative pentru istoria, cultura şi civilizaţia naţională şi universală.Ele sunt parte din patrimoniul cultural naţional şi sunt protejate prin lege. Principalele criterii pentru ca o construcţie să fie declarată monument istoric sunt: vechimea, raritatea într-o localitate, zonă sau regiune, reprezentativitatea pentru un stil, un curent artistic, o perioadă istorică, valoarea memorială – legată de personalităţi, evenimente sau momente din istorie, valoarea de mărturie. Vechimea construcţiei să fie de 50 de ani sau mai mult (deşi pot fi alese şi construcţii mai noi dacă au o valoare execepţională). Cu cât e mai veche, cu atât este mai valoroasă pentru că pe măsura trecerii timpului s-au păstrat puţine construcţii similare din aceeaşi perioadă.
Noi considerăm că Vila Kimmel se încadrează în toate criteriile enumerate mai sus şi poate fii declarată MONUMENT ISTORIC. Până atunci, suntem nevoiţi să multumim Ambasadei Franţei că a ales ca în Vila Kimmel să funcţioneze Centrul Cultural Francez. Marea majoritate a timişorenilor cunosc această clădire sub numele de Centru Cultural Francez, sperăm ca aşa să rămână şi de acum înainte.
Comentariile sunt închise pentru Vila Kimmel rămâne sub asediu