Numai rotirea Pamantului tine Timisoara Veche

With
Comentariile sunt închise pentru Numai rotirea Pamantului tine Timisoara Veche

La inceputul anilor 40, autoritatile vroiau doar sa confiste Liceul Izraelit din Timisoara, acum, dupa 77 de ani, vor sa-l demoleze sa stearga definitiv Memoria Locului. Printr-un protocol ilegal semnat intre Fundatia Caritatea si primarul Nicolae Robu (sustinut de Consiliul Local Timisoara), s-a pecetluit soarta Liceului Izraelit in care Primaria Timisoara se angajeaza sa declaseze cladirile pentru a putea fi demolate. De la cel mai inalt nivel al administratiei locale se vrea cu orice pret sa se stearga memoria locului.

Liceul Izraelit deranjeaza precum o oala cu sarmale stricate. Cei doi mari arhitecti ai nostri, Andreescu si Gaivoronschi desfiinteaza in memoriul lor justificativ pe cei care au gandit cladirea acestui liceu, intre ale carui ziduri s-au slefuit personalitati de nivel mondial, ba mai mult, s-a inchegat un curent cultural pur timisorean, Sigma. De ce nu pot sa integreze aceasta cladire intr-un proiect gandit cu mult bun simt si care sa nu te trimita la un mormant mesopotamian neterminat? Nu se poate mai mult decat beton si sticla si musai sa incalce cutumele acestui oras?! Exista un Regulament de Urbanism, exista o Lege care trebuiesc respectate si mai mult exista deontologia unei meserii, care obliga sa-i tina pe investitori departe de gandurile rele. Dar ca sa fii un arhitect de varf, este necesar sa fii un negociator foarte bun, un OM, care sa tii la orasul in care traiesti, sa respecti memoria locului. De asta intre arh. Szekely Laszlo si Vlad Gaivornschi nu va fi egal niciodata.

E clar ca barbaria e la putere si numarul mercenarilor se inmulteste. In vechime aveau onoarea originilor. Acum…nici onoarea propriei semnaturi nu o mai au. Spiritul timisorean nascut din civism si coexistenta cultural-comunitara nu i-a atins pe cei care au propus demolarea Liceului de Arta. Ne cutremura ideea ca pentru 40 de arginti si o viziune gresita a unui primar vremelnic se creeaza un precedent periculos prin care se vrea sa fim despuiati de memoria unui loc in care s-au intamplat numai lucruri bune. O plaga periculoasa se incearca a fi pusa in centrul Timisoarei, pentru a ne contamina cu un modernism prost inteles. Numai rotirea Pamantului mai tine Timisoara veche sa nu se prabuseasca sub picamerele celor care vor sa-si lase amprenta pe oras cu ORICE PRET.