Au disparut multe din ornamentele de pe fatada Palatului Apelor

With
Comentariile sunt închise pentru Au disparut multe din ornamentele de pe fatada Palatului Apelor

PalatulApelor1

Nu demult a fost dezvelita si fatada principala a Palatului Apelor, ce a dezvaluit insa o serie de nereguli legate de ornamentele de pe fatada care se pierd cu fiecare renovare, chiar si cu cea in curs – care se pretinde a fi restaurare de monument istoric si are un buget pe masura. Daca ne uitam in imaginea ‘PalatulApelor1’ si ‘PalatulApelor2’

palatulapelor2

PalatulApelor2

observam cum o serie de detalii fie lipsesc, fie sunt modificate: de la delfinii de peste portal, ciuntiti, la consolele ce sprijina balconul si alte amanunte.

In ‘PalatulApelor3’ si ‘PalatulApelor4’

palatulapelor3

PalatulApelor3

palatulapelor4

PalatulApelor4

vedem cum au disparut o serie de ornamente de pe consolele balconului de la etajul 1, fatada spre Bv. 16 Decembrie. In ‘PalatulApelor5’ se remarca disparitia acelor unde, reprezentand rauri, de pe acel blazon.

palatulapelor5

PalatulApelor5

La fel, in ‘PalatulApelor6’ se observa disparitia unor detalii. In ‘PalatulApelor7’ se vede ca ornamentul cvasi-triunghiular este modificat. Lucarna marcata cu sageata verde speram sa fie inlocuita cu una respectand orginalul, avand in vedere ca acoperisul este inca in lucru. La fel, speram ca elementele marcate cu sageti verzi in ‘PalatulApelor8’ sa fie refacute astfel incat imobilul istoric sa isi ia forma originala, desi daca ne uitam cum a fost tratata balustrada balconului de pe fatada central (balustrada stricata partial in perioada comunista si acum total, a se vedea in colajul ‘PalatulApelor9’), ne dam seama ca intentiile sunt altele.

palatulapelor6

PalatulApelor6

palatulapelor7

PalatulApelor7

palatulapelor8

PalatulApelor8

palatulapelor9

PalatulApelor9

In ‘PalatulApelor10’ si ‘PalatulApelor11’ se poate vedea calitatea finisajelor mai de aproape.

palatulapelor10

PalatulApelor10

palatulapelor11

PalatulApelor11

palatul-bruck

Palatul Brück

Si la Palatul Brück, restaurat atat de minutios de altfel, au fost uitate cateva elemente, unul de tabla in varful acoperisului si un ornament de pe horn.