Elevii Timișoarei proiectează viitorul orașului într-o expoziție de excepție

With
Comentariile sunt închise pentru Elevii Timișoarei proiectează viitorul orașului într-o expoziție de excepție

Cu perspectiva asupra viitorului în formarea tinerelor generaţii, Universitatea Politehnica Timișoara a derulat în acest an, 2023, o multitudine de proiecte concentrându-se pe câștigul pe care orașul îl are în urma acestei experienţe – Timișoara Capitală a Culturii. Un astfel de proiect, cu un titlu sugestiv: Timișoara – de la capitală europeană a culturii la orașul viitorului. Proiectează viitorul orașului tău, coordonat de ș.l. dr. ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, are în derulare în aceasta perioadă (până în 20.10.2023) o expoziţie în caretinerii care învaţă în acest oraș – elevi și studenţi, au putut să își exprime, într-un mod artistic, viziunea asupra modului în care orașul trebuie sa arate în viitor. Lucrările sunt expuse în holul central al Bibliotecii UPT și pot fi vizualizate gratuit în programul de vizitare al bibliotecii, de luni pana joi, în intervalul 9.00-20.20 sau vineri de la 9.00 până la 18.00. La vernisajul acestei expoziţii Proiectează viitorul orașului tău, au participat peste o sută de elevi si cadre didactice. Domnul viceprimar, Cosmin Tabară, unul dintre primii vizitatori ai expoziţiei, s-a arătat încantat de viziunea micilor expozanți orientată către spații verzi și dezvoltare sustenabilă, încurajandu-i să se implice și să inspire ,,oamenii mari’’ în deciziile potrivite pentru sănatatea și bunăstarea cetăţenilor orașului. La fel de motivaţionale au fost și cuvintele domunului inspector școlar adjunct Cosmin Hogea, cuvintele domnului președinte al Societății Inventatorilor din Banat Remi Radulescu si cele ale presedintelui COSPol si reprezentantul studenților in Consiliul de Administrație al UPT, dl. Paul Stiegelbauer. La vernisaj au mai fost prezenţi doamna director a Bibliotecii UPT, Agneta Lovasz, care a contribuit prin implicarea și grija ei pentru detaliu la bunul mers al evenimentului, precum și dl Ilie Sîrbu, președintele Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timișoarei, asociaţie susţinătoare a proiectului.

 
Acest proiect se derulează în colaborare cu  o universitate din Norvegia, ce numără peste 40.000 studenţi – NTNU (Norwegian University of Science and Tehnology) Trondheim, care organizează evenimentul FUTURUM, o expoziție despre viitor – despre cum vor arăta orașele și despre modul în care noi, cetățenii, printr-o cultură adecvată, putem contribui la sustenabilitatea zonelor urbane.
Proiectul „Timișoara – from today’s cultural capital to the city of the future. Design the future of your city” beneficiază de un grant în valoare de 48.368,01 euro din Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE și norvegiene. Granturile SEE și norvegiene reprezintă
contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale din Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează strâns cu UE în temeiul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu 3,3 miliarde EUR prin scheme de granturi consecutive.
Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.