Informarea este cheia pentru reabilitarea corecta a unei cladiri istorice

With
Comentariile sunt închise pentru Informarea este cheia pentru reabilitarea corecta a unei cladiri istorice

Atelierul de Informare pentru Reabilitarea Cladirilor Istorice, Proiectare, Autorizare, Santier prezentat de arh. Victor Popovici si ing. Marius Dan Pascariu a adunat un numar insemnat de timisoreni intereresati de salvarea patrimoniului Timisoarei.

Cei prezenti au fost fascinati de evolutia urbanistica a Timisoarei aratata de arh. Victor Popovici prin planurile orasului nostru de altadata pana in prezent. Apoi, a explicat care este cadrul legislativ de care trebuie sa tina cont cei care coordoneaza reabilitarea unei cladiri, dar si lipsurile din legislatie, care sunt pasii pentru obtinerea unei autorizatii de construire si la ce se pot astepta de la cei care muncesc in birourile administratiei locale in momentul in care demareaza aceste proceduri. Arhitectul Victor Popovici a evidentiat drepturile proprietarilor de cladiri istorice in relatia cu reprezentantii Primariei Timisoara cat si faptul cat este de necesara reabilitarea caselor in care locuiesc pentru anul 2021, in joc nu este doar imaginea celor ce conduc Timisoara, ci si mandria noastra a celor multi.

IMG_8209 copy

Marius Dan Pascariu a vorbit despre organizarea de santier, a aratat cat este de important sa se pastreze cat mai mult din elementele originale are cladirii si sa nu cedeze in fata constructorilor, care au obligatia de a respecta proiectul. Apoi a prezentat ce ar trebui sa faca in momentul in care le sunt prezentate materialele de catre comercianti cu care vor fi reabilitate cladirile. Este obligatoriu sa solicite la Directia Judeteana pentru Cultura Timis informatii despre specialistii atestati de Ministerul Culturii pentru a-i consulta si angaja in demersurile ce le vor urma.

IMG_8229

Pe parcursul prezentarii Atelierului, proprietarii prezenti au adus in discutie problemele cu care se confrunta in afara teoriei, faptul ca autoritatile le transmit prin intermediu Politiei Locale ca au doar obligatia de a face, fara a fi informati si de celellalte drepturi. Fapt ce a demostrat utilitatea Atelierelor organizate de Asociatia Culturala Salvati Patrimoniul Timisoarei, care este singura in acest moment care a demarat o campanie de informare a populatiei despre cum trebuie reabilitata corect o casa istorica. Problemele identificate sunt multe, de la abuzuri din partea vecinilor pana la abuzurile administratiei. Asa cum am mai spus, Atelierele noastre au si o parte practica. Dupa fiecare intalnire are loc deplasarea in locatiile prezentate ca fiind cu probleme pentru a cunoaste cat mai bine situatia Patrimoniului Timisoarei.