Recent si-au terminat lucrarile echipele ce au scos la lumina urme vechi din piata sfantul Gheorghe. Doctorul Florin Drasovean a tinut o scurta dar forte docta conferinta despre trecutul cetatii chiar in groapa din centrul orasului.
Aici au iesit la lumina mai multe urme din epoci diferite incepand cu perioada medievala continuand cu epoca otomana si apoi cu cea austriaca.
Santierul arheologic din piata Sf. Gheorghe cu zidurile bisericii
Cele mai importante descoperiri sunt un fragment masiv din fundatia bisericii iezuite Sfantul Gheorghe, dar si fragmente din geamia mare a orasului, ce s-a aflat cam pe acelasi loc. Din acest ansamblu musulman a fost gasita chiar si fundatia minaretului.
Urmele minaretului
Tot aici a fost si un fost cimitir turcesc arondat lacasului de cult. Case de lemn din interiorul fortificatiilor din perioada turca se vad foarte clar. Foarte importante sunt de asemenea parti masive din doua apeducte ce aprovizionau orasul cu apa potabila. Acestea erau cel mai probabil dintr-o epoca mai veche si abandonate dupa cucerirea turceasca. Asta poate fi motivul pentru care invatatul geograf otoman Evliya Celebi, calator pe aceste meleaguri pe la anul 1660, in descrirea despre Cetatea Timisoarei mentioneaza ca aici se bea apa din santurile de aparare si din fantanile din oras.
Case din barne de lemn atcte de ciuperca Merulius
Apeductele vechi din tuburi de ceramica izolate cu calti si mortare rezistente la umezeala( tehnica folosita inca si in zilele noastre) dau dovada confortului urban destul de ridicat din cetatea veche a Timisorei. Sa nu uitam ca pentru o scurta perioada din secolul XIV, Regele Carol Robert de Anjou a mutat curtea regala aici, deci de facto orasul a fost capitala regatului maghiar.
Toate aceste vestigii, deosebit de valoroase, ar trebui conservate si pastrate in cat mai mare masura generatiilor viitoare. Dupa opinia profesorului Drasovean, aproape totul se poate pastra. Doar casele de lemn nu mai pot fi salvate, din cauza atacului puternic al ciupercii Merulius, ce nu poate fi starpita decat prin foc.
Ramane sarcina consilierilor locali sa gasesca cele mai optime metode si de a aproba cele mai inteligente proiecte de punere in valoare a trecutului.
Titus Balan
Comentariile sunt închise pentru Orasul vechi de sub piata Sfantul Georghe