Se pregateste LISTA MONUMENTELOR ISTORICE PENTRU 2015

With
Comentariile sunt închise pentru Se pregateste LISTA MONUMENTELOR ISTORICE PENTRU 2015

Poate nu avem timp, ochi sau disponibilitate sufleteasca sa vedem si sa apreciem trecutul pe langa care trecem de cele mai multe ori destul de indiferenti. Cladiri, statui sau situri arheologice, toate se pot incadra generic monumente istorice. Dar nu tot ce merita este apriori considerat monument. Legislatia si toata birocratia ce se leaga de ea este destul de complexa si uneori ajuta dar de multe ori pune bete in roate. Pentru ca descalci putin soarta acestor semne ale trecutului in fiecare judet exista mai mult sau mai putin actualizata o asa zisa ,, Lista a Monumentelor Istorice”. Cea a judetului Timis a fost adusa la zi ultima data in anul 2010.

Legea prevede o actualizare generala a acestor liste o data la cinci ani. Dar in anumite ocazii singulare si bine intemeiate se pot face si aduceri la zi punctuale pentru anumite cazuri.

Directia pentru Cultura si Patrimoniul Cultural National a judetului Timis  pregateste lista de peste doi ani. Tot anul anul 2014 va fi dedicat intocmirii dosarelor aferente fiecarui nou punct trecut pe acesta lista. Directia cere o mana de ajutor asociatiilor si tuturor  celor ce pot semnala cladiri, amsambluri sau situri ce merita sa primeasca titulatura de monument istoric. Pe pagina oficiala a directiei se pot vedea cele de pana acum si tot aici se pot face propuneri pentru noi clasificari. Artisti, istorici, arhitecti, studenti sau oricine are o opinie este binevenit sa intervina cu sugestii.