Timișoara duce lipsă de infrastructură culturală

With
Comentariile sunt închise pentru Timișoara duce lipsă de infrastructură culturală

Chiar dacă dezvoltarea unei infrastructuri culturale nu a fost o prioritate pentru administrațiile precedente, Timișoara, în ultimii douăzeci de ani, a devenit atractivă din punct de vedere cultural. Timișoara este Capitală Culturală a Europei. În acest an încărcat, administrația locală nu mai poate face nimic pentru infrastructura culturală. Sper că în acest an să avem cu adevărat, înțelepciunea prin care să analizăm, înainte de toate lipsurile care ni se arată pe parcursul derulării proiectelor din acest an și cu toții să ne punem la masă și să dezvoltăm o infrastructură culturală cu care să ne mândrim în viitor. Sperăm, să avem capacitatea de îndrepta cu mintea cea de pe urmă, greşelile trecutului recent și să îmbogățim Timișoara cu Săli de spectacole, Spații Culturale de Anvergură, Zone Culturale Dedicate și să lăsăm ceva util în urma noastră pentru că evenimentele culturale reprezintă acceleratori de creștere urbană și joacă un rol major în reînnoirea urbană.

Pe lângă infrastructura sportivă, avem obligația de a investi și în infrastructura culturală, pentru a acoperi acest deficit clar. Trebuie să recuperăm aceste lipsuri. În noul Plan Urbanistic General sper să se regăsească zone culturale construite special pentru a gazdui manifestari de mari dimensiuni dar și dezvoltarea unei infrastructuri urbane de mai mici dimensiuni, precum săli de concerte și spectacole sau spații expoziționale. Vedem cu toții, din păcate, ce consecinte nefaste poate avea lipsa accesului la astfel de facilități în comunitate, cazul ”Colectiv” este elocvent în acest sens. Astfel, putem susține industriile creative precum cea muzicală și cea a artelor spectacolului, cărora le lipsesc spațiile de expresie. Dezvoltarea acestei infrastructuri este unul dintre elementele-cheie care pot stimula turismul cultural în Timișoara.

Cuplată cu dezvoltarea de activități culturale, urbanizarea gândită strategic poate să stimuleaze, apariția unei noi clase economice – clasa creativă, ce poate include oameni de știință, artiști, ingineri și scriitori „super-creativi”, precum și „profesioniști ai creației”, care activează într-o gamă largă de ocupații bazate pe cerectare, cunoaștere și creativitate.

Potenţialul cultural imens al Timișoarei şi toţi artiştii tineri care simt nevoia unor platforme de exprimare înfăptuite, nu doar în declarații prelectorale și electorale. Pentru asta e nevoie de o politică culturală strategică limpede atent dezbătută și gândită pentru a ne aşeze valorile adevărate într-un dialog productiv cu celelalte culturi ale Europei și de ce nu ale lumii.