”Valurile Dunării” s-au auzit pe malurile Begăi vestind începutul unei povești muzicale la Timișoara

With
Comentariile sunt închise pentru ”Valurile Dunării” s-au auzit pe malurile Begăi vestind începutul unei povești muzicale la Timișoara

În după-amiaza zilei de 27 noiembrie 2019, în Sala de Consiliu a Municipiului Timișoara a răsunat ”Valurile Dunării” vestind un moment istoric: Ioan Ivanovici a primit titlul de Cetățean de Onoare Post-Mortem. Viceprimarul Dan Diaconul a acordat această distincție stră-strănepotului Andrei Ivanovici, pianist de renume internațional. Momentul a mers la sufletul celor ce țin la Timișoara. Andrei Ivanovici, vizibil emoționat a spus: “Mă bucur foarte mult că mă aflu aici la Timişoara. Am aşteptat mult acest moment istoric. Am venit în această vară la Timişoara, să pregătesc acest eveniment. Mi-a plăcut foarte mult, e un oraş multicultural, am simţit o atmosferă foarte mistică. Chiar şi prezenţa mea aici se datorează unui mister, dar aşa a fost să fie, am fost atras de locurile străbunicilor mei”. Nu întâmplător spunem noi, concertul susținut la Sala CAPITOL a Filarmonicii Banatul din Timișoara a avut loc cu o zi înainte de ziua Sfântului Andrei, protectorul tuturor românilor și ziua de nume a lui Andrei Ivanovici.

 

În seara zilei de 29 noiembrie, în prezența unui public numeros, Andrei Ivanovici și-a arătat măiestria la fel și Orchestra Filarmonicii Banatul dirijată de Gheorghe Costin. Mai întâi, orchestra a cântat  Uvertura Hebridele de F. Mendelssohn, apoi a urmat concertul pentru pian și orchestră nr.1 de P. I. Ceaikovski în care Andrei Ivanovici a contopit sunetul pianului într-o armonie cu instrumentele muzicienilor conduși de maetsrul Gheorghe Costin. Publicul a fost fascinat de virtuozitatea interpretării strănepotului lui Ioan Ivanovici. La bis, Andrei Ivanovici a interpretat la pian valsul ”Valurile Dunării” vestind bănățenilor că la Timișoara a început o poveste muzicală ce va uni secole. Seara muzicală de la sala CAPITOL a Fialrmonicii Banatul s-a încheiat cu Simfonia nr. 4 de F. Mendelssohn.

 

Dincolo de orice cuvinte, zilele petrecute alături de Andrei Ivanovici au fost înălțătoare încărcate de emoție. Andrei Ivanovici este un om de o sensibilitate aleasă, un muzician în inima căruia bate o părticică din Timișoara.

 

Se cuvine să-i amintim pe cei care au făcut posbil ca aceste momente istorice să fie posibile la Timișoara: FILARMONICA BANATUL TIMIȘOARA – director, IOAN GÂRBONI, ASOCIAȚIA CULTURALĂ TIMIȘOARA CAPITALA EUROPEANĂ 2021, presedinte HORAȚIU RADA, CONSTRUCTIM, ASTORIA-STORM, PETRO VASELO, YOYO CAFE, COSMOPOLITAN ART, HOTEL TIMIȘOARA, LOGOS CONSULTING, GEORGE GĂINĂ, CRISTIAN ARDELEAN, LIA LUCIA EPURE, RADU BURCEA-IANCU, TITUS BĂLAN, RALUCA RUSAN, DUMITRIȚA UNGUREANU, VALERIA DOBROJAN și nu în ultimul rând presei care a prezentat cu acuratețe întreg filmul evenimentelor organizate de Asociatia Culturală Salvați patrimoniul Timișoarei.