Punctul nr. 4 – Proiect de hotarare privind aprobarea demarării procedurilor pentru declararea utilităţii publice de interes local a proiectului CASA MEMORIALĂ WILHELM şi ARPAD MUHLE şi MUZEUL ROZELOR etapa prealabilă obligatorie a procedurii de expropriere a imobilului situat la adresa din Timişoara, bd. Mihai Viteazu, nr. 3.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Proiectul a fost avizat favorabil de – 6 comisii – respectiv, Comisia pentru Administraţie Publică Locală, Comisia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Comisia pentru Relaţii şi Cooperare Internă şi Externă, Comisia pentru Sănătate şi Protecţie Socială Comisia de Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Lucrări Publice şi Protecţia Mediului şi Comisia pentru Cultură, Învăţământ, Tineret şi Sport.
În Comisia Economică s-a dat aviz favorabil proiectului de hotărâre cu următorul amendament: „Înaintea demarării procedurilor pentru declararea utilităţii publice de interes
local a proiectului Casa Memorială Wilhelm şi Arpad Muhle şi Muzeul Rozelor, este necesar avizul de la Ministerul Culturii”.
Rog preşedintele comisiei economice să susţină amendamentul.
De asemenea, domnul Martinescu Marius, iniţiatorul proiectului, propune completarea proiectului de hotărâre cu un nou articol, respectiv: „Prezenta hotărâre nu intră în vigoare decât după oţinerea avizului Ministerului Culturii conform art. 10 alin. 3 din legea nr.422/2001.”
Dacă sunt discuţii?
Domnul consilier judeţean Gheorghe Bologa
La şedinţa Comisiei economice a participat şi iniţiatorul acestui proiect de hotărâre,respectiv domnul Marius Martinescu. Sigur că au fost discuţii pe baza acestui proiect. De asemenea, la şedinţă a venit un reprezentant din partea societăţii civile, care ne-a prezentat situaţia şi în urma acestor discuţii s-a desprins amendamentul solicitat de colegii din Comisia economică.
De asemenea, am avut promisiunea fermă a domnului Marius Martinescu că în anexa la proiectul de hotărâre se va introduce acest amendament, după care în Comisia economică s-a aprobat amendamentul.
Tot în Comisia economică s-a avizat proiectul de hotărâre împreună cu amendamentul şi urmează ca în plenul consiliului judeţean proiectul să fie supus dezbaterii şi aprobării.
Domnul consilier judeţean Marius Martinescu
În primul rând, vreau să vă informez că am ţinut cont de recomandarea venită din partea specialiştilor din cadrul consiliului judeţean, referitor la necesitatea acelui aviz prevăzut de Legea nr. 422 despre care aveau perfectă dreptate. Prin urmare, în Comisia de administraţie am prevăzut un nou articol 99.
Vreau să mulţumesc, cu această ocazie, despre modul serios în care s-a discutat acest proiect în toate comisiile de specialitate. Nu în ultimul rând, vreau să vă mulţumesc 12 pentru că pentru prima dată, la un proiect la care am fost şi eu iniţiator, de fapt iniţiatorul real este Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, a obţinut aviz favorabil din partea tuturor comisiilor de specialitate.
Mulţumesc colegilor din consiliul judeţean. Ştiu că dumneavoastră sunteţi cu sufletul aproape de acest proiect şi pentru că există un orgoliu politic, mai mult decât un orgoliu logic, care nu v-ar permite să renunţaţi la acest proiect, vă rog să fiţi amabil şi să daţi cuvântul pentru câteva minute reprezentantei acestei asociaţii. Domnia sa va avea un cuvânt de bun simţ şi nu unul politic, sau care să vă supere într-un fel.
Doamna Adina Murgilă – reprezentant Liga Bănăţeană
Vă mulţumesc dumneavoastră pentru că mi-aţi dat posibilitatea să iau cuvântul şi de asemenea, mulţumesc tuturor consilierilor judeţeni că au avizat favorabil proiectul de hotărâre în toate comisiile de specialitate. Vreau să vă informez că este vorba despre un proiect extrem de important pentru judeţul Timiş. Aşa cum am afirmat în comisiile de specialitate şi în presă, Timişoara are nevoie de un astfel de muzeu al rozelor şi o casă memorială Wilhem şi Arpad Muhle ar fi, de asemenea un atu extrem de important pentru Timişoara, ca oraş turistic, dar şi ca şi capitală culturală.
Ne-au fost aduse la cunoştinţă argumente care mai de care mai hilare, printre care şi acela că am premiat proprietarul pentru distrugerea imobilului. Nu este deloc adevărat şi proprietarul va primi o despăgubire la valoarea casei din prezent şi nu atât cât cere el. Aş vrea să ne aducem aminte că acest consiliu judeţean a aprobat finanţarea Catedralei Mântuirii Neamului cu aproximativ 45 mii euro. Sunt foarte mulţi bani şi nu ştiu câţi dintre timişoreni merg în Bucureşti să se închine în acea catedrală. Cu acei bani puteam să contribuim să facem ceva important pentru judeţul nostru.
Am rugămintea să luaţi în considerare emulaţia deosebită şi extraordinară creată în jurul acestei case. Există riscul ca oamenii să iasă în stradă dacă votul dumneavoastră va fi unul negativ.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Să înţeleg că asta trebuie să o luăm ca pe o ameninţare? Întreb doar pentru că vreau să ştiu dacă ieşirea în stradă este anticipată.
Doamna Adina Murgilă – reprezentant Liga Bănăţeană
Nu o luaţi aşa. Nu a fost niciodată o ieşire în stradă anticipată, ci a fost una spontană, pentru că timişorenii iubesc foarte mult această casă şi nici nu trebuie să uităm ce-a făcut familia Muhle pentru Timişoara. Dacă îmi daţi voie, vă rog frumos să aveţi mare atenţie la semnalul care se va transmite, şi anume, că autorităţilor locale în general nu le pasă de patrimoniul construit.
Avem ocazia să deschidem drumul prin această expropriere a Casei Muhle, pentru a realiza cele două proiecte care pot fi ceva extrem de frumos pentru oraşul şi judeţul nostru. Casa are nevoie de noi şi noi avem nevoie de ea. Cine nu vede acest lucru este fie ignorant, fie rău voitor. Spun acest lucru cu scuzele de rigoare şi avem rugămintea să ne înţelegeţi punctul de vedere şi să înţelegeţi că societatea civilă nu trebuie jignită şi ignorată întotdeauna prin propunerile şi opiniile pe care le are. 13.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Aş vrea să-mi spuneţi, în acest moment ştiţi dacă s-a încheiat sau nu procesul cu Primăria Timişoara?
Doamna Adina Murgilă – reprezentant Liga Bănăţeană
Mulţumesc pentru întrebare. A fost una din discuţiile pe care le-am purtat în cadrul comisiilor de specialitate şi am afirmat atunci, fără nici un fel de probleme şi ezitări că, atât dosarele penale, cât şi acţiunile civile prin care primăria se judecă cu proprietarul nu au legătură cu acel demers. Acelea vor merge mai departe independent.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Deci, există un proces pe rol cu Primăria Timişoara.
Domnul consilier judeţean Stanciu Pompiliu
Cu permisiunea dumneavoastră, aş vrea să-mi spun punctul de vedere cu privire la acest proiect de hotărâre. Personal, cred că acest proiect de hotărâre ar trebui pus în dezbatere după soluţionarea litigiului cu Primăria Timişoara, pentru a nu ne trezi într-o situaţie din care nu mai putem ieşi, în urma unei sentinţe din partea instanţei de judecată. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Catedrala Mântuirii Neamului, aş vrea să vă reamintesc că această catedrală nu este doar a celor din Bucureşti ci este a noastră a tuturor, este a neamului nostru din care şi dumneavoastră doamnă, faceţi parte.
Stimată doamnă, ar trebui să ştiţi, că în mare parte Catedrala Mântuirii Neamului a fost construită cu banii bucureştenilor şi cu sume de la Guvern. Vă mulţumesc.
Domnul consilier judeţean Juravle Petru
Nu cred că doamna ar fi trebuit să facă afirmaţia cum că banii care se duc la Bucureşti pentru catedrală ar fi un motiv să aprobăm acest proiect de hotărâre. Doamna a fost neinspirată să aducă în discuţie acest aspect. Cred că a fost din cauza emoţiilor. Cercetând puţin mai atent istoricul Catedralei din Timişoara, afirmaţiile domnului Stanciu Pompiliu sunt în totalitate adevărate şi din potrivă, Timişoara este datoare, într-un fel, celor din Bucureşti, datorită faptului că în condiţii de război Catedrala din Timişoara a fost construită şi pentru că s-a atins împlinirea unui obiectiv important nu înseamnă că direcţionarea unor sume de bani către Catedrala Mântuirii Neamului este un motiv de reproş. Poate ar fi mai bine dacă domnul Martinescu nu insista să se dea cuvântul unui
reprezentant al asociaţiei, pentru că nu a vorbit nimeni din cadrul asociaţiei respective, doamna fiind reprezentantă a Ligii Bănăţene şi nu a Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.
Domnul consilier judeţean Adrian Păşcuţă
Eu aş vrea să rog colegii să revenim la discuţia legată strict de acest proiect pe care îl consider extrem de important. Evident, nici mie nu mi-au plăcut o parte din afirmaţiile făcute de doamna Murgilă. Este clar că nu avea rost să aducă în discuţie acest subiect. Nu are rost să vorbim nici despre ieşitul în stradă, pentru că nu are nici o legătură cu ceea ce discutăm acum.
Strict pe acest subiect, din punctul meu de vedere proiectul este important pentru Timişoara şi pentru judeţul Timiş şi trebuie să apărăm valorile noastre. Casa Muhle poate reprezenta un astfel de simbol şi de aceea vă propun să supunem la vot acest proiect de hotărâre. 14
Domnul consilier judeţean Marin Popescu
Discuţia a pornit de la un lucru real care nu este aşa cum ne-am dorit. Ceea ce vreau să vă spun este că trebuie să mulţumim societăţii civile că este alături de noi. Noi, cei care
suntem aici, ar trebui să le dăm un impuls ca ei să vină către noi cât mai des. Noi ar fi trebuit să iniţiem astfel de proiecte. Suntem alături de iniţiatorii acestui proiect, dar trebuie să dăm
un semnal pentru ceea ce înseamnă în perspectivă un parteneriat între societatea civilă şi consiliul judeţean.
Domnul consilier judeţean Marius Martinescu
Domnule preşedinte, sunt convins că nu aţi discutat în prealabil cu colegii din consiliul judeţean şi nu cred că vă deranjează dacă subsemnatul vă roagă să supuneţi la vot acest proiect prin vot secret. Fiind un proiect transpartinic nu cred că avem vreo jenă să votăm la secret. Avem toate condiţiile necesare, avem cabine de vot şi astfel facem un exerciţiu şi ne pregătim pentru votul proiectului înscris la punctul 20 pe ordinea de zi.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Domnule Martinescu, vă este frică de votul deschis?
Domnul consilier judeţean Marius Martinescu
Mie nu îmi este frică. Poate dumneavoastră sau poate unor colegi le este ruşine să voteze.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Dacă nu vă temeţi, atunci nu văd niciun motiv pentru care am supune la vot prin vot secret şi nu am vota proiectul aşa cum se obişnuieşte prin vot electronic deschis.
În concluzie, mulţumesc doamnei Murgilă şi reprezentanţilor Asociaţiei „Salvaţi Patrimoniul Timişoarei”. Săptămâna trecută am fost sunat de un coleg al domniei sale, al
cărui nume, îmi cer scuze că nu l-am reţinut. I-am spus atunci ceea ce vă spun şi dumneavoastră astăzi, şi anume că am toată consideraţia pentru ceea ce a însemnat familia
Muhle. Am toată consideraţia pentru ceea ce se doreşte să se realizeze, dar trebuie să ştiţi că este patrimoniu în proprietatea administrativ teritorială a Timişoarei, care a respins proiectul. Spaţiul este în acest moment în litigiu în instanţă şi noi, consiliul judeţean, dacă se doreşte să se realizeze un Muzeul al rozelor, un muzeu al florilor, putem discuta cu domnul Radosav şi putem iniţia realizarea unui colţ al grădinii respective sau a unei plăci memoriale
pentru familia Muhle. Acum nu văd decât dorinţa dumneavoastră şi recunoştinţa faţă de familia Muhle, valorile despre care se discută, cu toate că sunt în litigiu, plus realizarea acestui muzeu care ar necesita milioane de euro. De asemenea, nu văd care este adevărata misiune a iniţiatorului acestui proiect şi cine îl susţine din umbră. Nu cred că noi ne permitem să discutăm astăzi de exproprierea care se face în condiţiile legii şi contra cost. Cred că putem discuta cu reprezentanţii asociaţiei şi aşa cum a spus şi domnul Marin Popescu şi apreciez că a spus corect ca anumite proiecte care pot fi discutate cu asociaţia să fie discutate anticipat, însă nu în contradicţie cu unităţile administrativ teritoriale pe raza cărora se găsesc construcţiile care fac obiectul unui astfel de proiect. 15
Spun acest lucru pentru că acum ar însemna să dăm o hotărâre împotriva Municipiului Timişoara care a spus că nu doresc în acest moment să facă acest lucru.
Probabil că şi ei au ţinut cont de faptul că se află într-un proces în instanţă şi că se poate câştiga, probabil, fără expropriere, în instanţă spaţiul respectiv.
Deci, cred că este prematur să discutăm despre ideea expusă de domnul consilier Marius Martinescu prin proiectul pe care dacă îl aprobăm noi, ne asumăm răspunderea de a
prelua casa peste decizia primăriei şi a instanţei. Fiecare consilier este liber să voteze aşa cum consideră de cuviinţă. Îl informez pe domnul Martinescu că s-a discutat cu colegii din grupul nostru, aşa cum s-a discutat şi în grupul dumneavoastră, fără ca cineva să-şi impună modul de a vota. Nu uitaţi că suntem într-o situaţie financiară delicată, având în vedere posibilităţile financiare pe care trebuie să le acordăm celor trei muzee pe care le avem deja. Ştiţi că Muzeul Banatului a primit aprobare şi aşteptăm de la Ministerul Culturii 10 milioane, sumă care ar trebui să fie folosiţi pentru reparaţii. Credeţi că este nevoie să mai luăm o clădire pe care să o ducem la parametrii normali?
Cred că majoritatea dintre noi am fost la Muzeul de Artă şi aţi văzut clădirea de pe strada Mercy care se află într-o situaţie destul de proastă şi trebuie să intervenim de urgenţă pentru reparaţii, pentru a nu intra în conflict cu disciplina în construcţii. Aceasta este o situaţie pe care ar trebui să o înţeleagă fiecare dintre dumneavoastră.
Acest lucru nu înseamnă însă că nu ne dorim să sprijinim asociaţia şi tot ce înseamnă patrimoniul cultural şi clădirile istorice din judeţul Timiş cu condiţia să nu ne batem cu
unităţile administrativ teritoriale. Ar putea veni Primăria Timişoara să ne solicite sprijinul în acest sens, sau pentru cumpărare şi participarea noastră alături de ei, sau pentru o eventuală expropriere ei ar trebui să fie iniţiatorii. Nu am înţeles de ce domnul Martinescu îşi caută proiecte din acestea extreme, cum ar fi Centura Timişoarei şi casa Muhle, care nu aparţin de consiliul judeţean. Sincer, nu cred că există cineva care nu vrea să facem centura, sau să facem muzeu în casa Muhle, dar nu în condiţiile de astăzi şi nu cu finanţarea din partea consiliului judeţean. Dacă asociaţia vrea să-i sprijinim, putem veni cu o sumă de bani care nu înseamnă valoarea clădirii, ci valoarea investiţiei pe care o doreşte să se realizeze. Deci, în final vă anunţ că nu va fi vot secret, ci va fi vot normal şi am să-i dau posibilitatea domnului Martinescu şi doamnei Murgilă să ia cuvântul acum, înainte de a trece la procedura de vot. Cu toate că nu se obişnuieşte să dăm cuvântul unui invitat de mai multe ori, din respect pentru dumneavoastră, doamnă şi pentru asociaţie, vă dăm din nou cuvântul să spuneţi un ultim punct de vedere.
Domnul consilier judeţean Marius Martinescu
Am urmărit foarte atent tot ce aţi declarat, domnule preşedinte, în ultimele zile. Îmi pare foarte rău că v-aţi antepronunţat; gradual mi-am dat seama că nu aţi fost informat
absolut deloc, apoi, ulterior, am realizat că v-aţi informat, însă nu aţi avut răbdarea necesară pentru a vă informa corect în ceea ce priveşte procedura legală.
Aceasta nu ţine de unitatea administrativă ci de aplicarea unei legi. Dumneavoastră aveţi aici persoane competente, îl aveţi pe domnul secretar Ardelean care vă poate confirma
că toată procedura are bază legală. Noi nu furăm de la Timişoara şi Timişoara nu fură de la noi nimic. De fapt, noi ne asumăm ca alături de Municipiul Timişoara să reconsiderăm prin 16 procedura propusă şi preluată de subsemnatul de la asociaţie, în baza legislaţiei existente, să ne ocupăm de acest imobil.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Domnule Martinescu, mai aveţi şi alte propuneri, sau vreţi să ne faceţi doar îmbunătăţirea condiţiilor pentru vot?
Domnul consilier judeţean Marius Martinescu
Vă rog să-mi daţi voie să continui. Aşa cum am spus este păcat că v-aţi antepronunţat. Acest proiect poate să treacă în bune condiţii fără nici un fel de probleme.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Domnule Martinescu, acest proiect va fi votat de fiecare consilier judeţean aşa cum crede de cuviinţă. Nu forţaţi nota.
Domnul vicepreşedinte Călin Dobra
Domnule Martinescu, sincer vă spun că sunt uimit de interesul pe care îl aveţi dumneavoastră să susţineţi acest proiect, ţinând cont de mai multe aspecte care sunt în acest proiect şi de lipsa dumneavoastră de interes timp de 12 ani de zile ca primar al Municipiului Lugoj, să înstrăinaţi toate imobilele de patrimoniu din acest oraş.
Chiar sunt uimit cu ce insistenţă susţineţi acest proiect. Vreţi să reparaţi? E foarte bine, dar vreau să fac o propunere şi să rog pe toţi cei care au un cuvânt de spus la domnul primar Nicolae Robu, aşa cum noi am fost alături de domnia sa la obţinerea titlului de Timişoara – Capitală Culturală Europeană – şi am fost primii care au achitat cotizaţia la valoarea solicitată, să-i transmiteţi domnului primar să iniţieze domnia sa acest proiect şi sunt convins că noi, consiliul judeţean vom veni alături de dânsul pentru a obţine titlul de Capitală Culturală Europeană.
Doamna Adina Murgilă – reprezentant Liga Bănăţeană
Vă mulţumesc şi apreciez că mi-aţi dat posibilitatea să iau din nou cuvântul. Este vorba despre proiectul Societăţii Civile, pe care absolut întâmplător, un consilier
judeţean l-a preluat şi îi mulţumim că a făcut acest lucru. Vă rog să faceţi abstracţie de gruparea politică din care face parte domnul Martinescu, pentru că pe mine, personal nu mă interesează. Tot ceea ce ne dorim noi este ca acest proiect care nu poate fi implementat decât preluând imobilul de la proprietar să fie votat şi aprobat de plenul consiliului judeţean. Argumentul referitor la Catedrala Mântuirii Neamului care văd că a deranjat foarte tare, era legat de faptul că acei bani au fost transmişi la Bucureşti, deşi cu ei puteam face lucruri frumoase aici în Timişoara.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Doamna Murgilă, continuaţi pe o pantă greşită, deşi colegii v-au explicat foarte clar tot ce este legat de catedrală. De ce nu întrebaţi de alţi bani? Vreţi să ne cenzuraţi modul în care consiliul judeţean a alocat aceşti bani?
Doamna Adina Murgilă – reprezentant Liga Bănăţeană
Este vorba despre o sumă de bani care s-a folosit în Bucureşti şi nu în Timişoara. 17
Domnul preşedinte Titu Bojin
Catedrala din Timişoara a fost construită cu bani de la Regele Mihai şi de la Guvernul României în perioada războiului, când noi, cei din Timişoara, nu aveam sumele necesare.
În aceste condiţii, puteţi să consideraţi sprijinul nostru ca o recunoaştere a judeţului nostru, pentru că atunci am fost sprijiniţi. Nu cred că a fost corect să puneţi acest lucru în balanţă cu casa Muhle. Dacă puneţi în balanţă Mitropolia cu casa Muhle, greşiţi foarte mult şi îmi cer iertare că trebuie să vă spun acest lucru. Aveţi dreptul să fiţi ateu.
Doamna Adina Murgilă – reprezentant Liga Bănăţeană
Nu este vorba despre asta şi nu aşa trebuie să puneţi problema. Este vorba despre faptul că avem bani în judeţul Timiş pe care-i putem folosi pentru obiectivele din judeţul
nostru. Consiliul judeţean este singura instituţie locală competentă să demareze procedurile de expropriere şi nu primăria trebuie să facă asta.
Domnul preşedinte Titu Bojin
Nu, nu este adevărat. Nu putem intra în contradicţie cu primăria, care se află într-un proces. Nu ştim ce consecinţe vor fi în urma procesului şi nici motivele pentru care a fost
demarat. De aceea, în condiţiile în care spaţiul este într-un litigiu, nu cred că există cineva care să continue acest demers, nici măcar cine a iniţiat acest proiect nu poate să insiste pe ideea că se poate da o hotărâre pe un imobil aflat în litigiu.
În continuare, supun la vot şi vă informez că fiind vorba de patrimoniu este nevoie de 24 de voturi „pentru” ca proiectul să fie aprobat.
Consiliul Judeţean Timiş a respins proiectul de hotărâre cu 14 voturi „pentru” din
partea doamnelor/domnilor Bitea Nicolae, Bojin Mihăiţă, Cocean Liviu, Costa Cosmin,
Demea Dorel, Gaita Oana, Lelescu Tiberiu, Martinescu Marius, Moldovan Paul, Păşcuţă
Adrian, Popescu Marin, Rus Alain, Rus Georgeta, Vasile Marian, 7 voturi „împotrivă” din
partea doamnelor/domnilor Bojin Titu, Dobra Călin, Lăzureanu Aurel, Ritivoiu Mihai, Stanciu
Pompiliu, Szatmari Ştefan, Zamfir Florian şi 13 abţineri din partea doamnelor/domnilor
Bologa Gheorghe, Crăciunescu Gabriela, Crişan Teodor Adrian, Cutu Dorin, Daviţoiu Ioan,
Gavrilită Bianca, Juravle Petru, Marinconi-Marcu Flavia, Mihoc Marcel, Negoiţă Adrian, Pau
Radu, Plavoşin Deian, Radu Marina.
Comentariile sunt închise pentru 24 iunie 2015 Sedinta Consiliului Judetean Timis