În urma sentinţei date ieri, 26.09.2016 de Tribunalul Timiş în dosarul 3994/30/2016, prin care se admite cererea de anulare a HCL 389/22.09.2015 (care prevedea reabilitarea prin asfaltare a ultimelor 14 străzi pavate cu piatră din municipiul Timişoara) şi a preluării acestei ştiri de către mass-media locală dorim să aducem următoarele precizări:
1. Iniţiatorii acestui demers în justiţie nu se opun din principiu reabilitării acestor străzi. Nu suntem mulţumiţi de starea lor actuală DAR credem că soluţia corectă în cazul lor este REABILITAREA CU MATERIALUL EXISTENT, adică repavarea cu piatra cubică existentă şi nu asfaltarea. Motivele pentru aceasta sunt expuse pe larg pe aici:
https://www.facebook.com/salvatistrazilepietruite/posts/241014689576418
2. Am apelat la justiţie ca ultim resort.
S-au efectuat demersuri repetate, atât de către persoane fizice cât şi de către Asociatia Culturala Salvati Patrimoniul Timisoarei, Asociaţia Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest, prin care s-a solicitat dezbaterea publică a acestui proiect cu cetăţenii şi asociaţiile profesionale. Aceste demersuri au avut loc sub forma de depuneri de memorii, cereri şi întâmpinări către Consiliul Local şi către Primăria Municipiului Timişoara, în perioada septembrie 2015 – mai 2016.
Din păcate toate aceste demersuri au rămas fără răspuns.
3. Studiul de fezabilitate adoptat prin HCL 389/22.09.2015 conţine o serie de erori şi omisiuni, pe care le-am semnalat în mod repetat. În plus, problemele semnalate prin studiul de fezabilitate (piste de biciclete, locuri de parcare) NU SUNT REZOLVATE PRIN SOLUŢIILE PROPUSE PRIN ACELAŞI STUDIU DE FEZABILTATE ( în acest sens se pot consulta planşele aferente studiului).
Menţionăm că studiul de fezabilitate a fost publicat pe situl Primăriei Timişoara la mai multe luni DUPĂ adoptarea HCL 389/22.09.2015.
4. Sentinţa dată de Tribunalul Timiş privind anularea HCL 389/22.09.2015 nu o vedem ca o luptă cu învingători şi pierzători ci ca o invitaţie la dialog şi dezbatere publică.
În condiţiile în care Timişoara este Capitală Culturală Europeană 2021, consideram că dialogul în formula administraţie – cetăţeni – specialişti este singura cale pentru găsirea soluţiei corecte pentru reabilitarea străzilor pietruite din Timişoara.
Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timișoara
Andrei Condoroş, preşedinte, Asociaţia Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest
Ing. Gabriel Tuşinean , Asociaţia Res-Publica Timişoara
Arh. Victor Popovici
Comentariile sunt închise pentru COMUNICAT DE PRESĂ