Know how german privind soluții de dezvoltare durabilă prin proiectul ELCA

With
Comentariile sunt închise pentru Know how german privind soluții de dezvoltare durabilă prin proiectul ELCA

In cadrul proiectului Empowering Local Climate Action (ELCA), sunt implicate 3 institutii Asociația pentru Dezvoltare Durabilă din Witzenhausen (Gesellschaft für nachhaltige Entwicklung (GNE)), Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și ONG-ul ceh People in Need (PIN) care dezvoltă în prezent, printre altele, un program de formare în managementul protecției climei. Acest program a șîncheiat cu succes vizita de studiu în Witzenhausen, Hesse, Germania. Evenimentul, desfășurat între 6 și 11 octombrie 2024, a reunit o multitudine de experți pentru a explora gestionarea durabilă a terenurilor, energiile regenerabile și strategiile de adaptare la climă.

Participanții din România și Republica Cehă au luat parte la o serie de prelegeri, ateliere și vizite de la fața locului, pe parcursul întregii săptămâni, toate menite să abordeze provocările climatice prin soluții practice și inovatoare. Turul a inclus vizite la instituții cheie precum Universitatea din Kassel, Institutul Fraunhofer pentru Economie Energetică și Ferma de Stat din Eichhof, subliniind importanța colaborării interdisciplinare în combaterea schimbărilor climatice.

Unul dintre cele mai importante momente ale turului a fost explorarea practică a proiectelor de energie regenerabilă, inclusiv vizite la o fabrică de biogaz și un sistem fotovoltaic la scară largă lângă Malsfeld, care arată angajamentul Germaniei față de energia durabilă. În plus, atelierele de lucru despre agrosilvicultura și agricultura ecologică de la Werragut Eschwege au oferit informații despre modul în care agricultura poate contribui la protecția climei.

Evenimentul s-a încheiat cu un atelier interactiv în care participanții au discutat despre implementarea măsurilor de protecție a climei în regiunile lor de origine. Deplasarea a fost un succes în stimularea cooperării internaționale și în împuternicirea acțiunii locale privind schimbările climatice.

Delegaţia română constituită de director proiect, ș.l. dir. ing. Rareș Hălbac Cotoară Zamfir, a inclus o echipă interdisciplinară în care s-au regăsit reprezentanţi din mediul universitar (UPT și USV), de la Ministerul Agriculturii, Apele Romane, administraţia locală și cea judeţeană. …Invitat din partea administratiei locale la eveniment a fost dl. Ilie Vasile Sîrbu, consilier local PMT.

Proiectul a demarat la 1 decembrie 2023 și va fi finalizat în 31 martie 2026. Bugetul alocat partenerului român al proiectului – UPT – este de 161600,46 euro, iniţiativa fiind finanţată de către GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) prin Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI), lansată în 2017 de Ministerul Federal German al Economiei și Protecției Climatice (BMWK) cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a promova cooperarea în domeniul protecției climatice în Europa.